In de cursus Motivatie & Recallers zitten meerdere elementen van hondentraining verweven.
Zoals impuls controle (zelfbeheersing), zoekoefeningen, gehoorzaamheidsoefeningen, balans en coördinatie en hoopers. Alle oefeningen worden aangeleerd met beloning van hoogwaardige voertjes en spel, zonder te lokken.
We proberen door middel van spelvormen en impuls controle de hond dusdanig te motiveren dat hij snel en vol aandacht met je wil samenwerken. Dit omdat hem dat iets leuks of iets lekkers oplevert. Samenwerken omdat hij het wil en niet omdat hij moet. Welke hond wil dat nou niet?
De recallers (kom hier) oefeningen lopen als een rode draad door de lessen heen.
Door de veelzijdigheid van de oefeningen te verbinden met elkaar krijg je hele leuke gevarieerde lessen.
We stimuleren de hond om nieuwe dingen te leren en geven hem ruimte voor eigen initiatieven. Indien de hond in zijn leven vaak de woorden nee, foei of mag niet te horen krijgt, dan ga je aan het leren van de hond voorbij en ontneem je hem de kans om zelf na te denken en oplossingen te zoeken.
Stel je eens voor; wanneer je op je werk bent en van je baas alleen maar te horen krijgt wat je niet goed doet en al je initiatieven worden afgekeurd. Wat gebeurt er dan met je? Dan word je onzeker en je zult op den duur geen initiatieven meer nemen. Bij de hond is het niet anders en dat gaat ten koste van samenwerken en vertrouwen.
We proberen dusdanig duidelijk naar de hond te zijn door de oefeningen in kleine stapjes aan te bieden zodat de hond altijd succes behaalt en dus beloond kan worden.
Doordat we niet meer trainen vanuit de dominantie-theorie hoef je ook niet bang te zijn dat de hond de baas wil worden als je niet streng bent.
Zo kun tijdens het spelen ook gerust je hond eens laten winnen en kun je ook eens in gaan op spel wat door de hond zelf wordt aangeboden. Hierdoor kun je veel prettiger en ontspanner met je hond omgaan en samenwerken.
Dat wil niet zeggen dat je geen regels hanteert. Alleen zijn het regels die jij in de omgang met je hond belangrijk vindt. Niet omdat je altijd de baas over je hond moet zijn of omdat de hond anders dominant zou kunnen worden. Door duidelijk te zijn naar de hond kan de hond ontspannen.
Een hond in een ontspannen gemoedstoestand reageert minder explosief, kan beter nadenken en oplossingen verzinnen. Dit is winst voor beide partijen.
Natuurlijk heeft iedere hond wel een eigenschap of gedrag wat je minder prettig vindt.
Als je dit leert te accepteren en door middel van de oefeningen uit de cursus M&R leert kijken naar wat wel goed gaat i.p.v. wat niet goed gaat, wordt je hond met de dag leuker!