Menu

Puppy

KC-weert puppy

Puppycursus


De komst van de nieuwe huisgenoot is voor de meeste mensen een hele gebeurtenis. Nog voordat de nieuwe pup bij je in huis komt, ben je vast al bezig geweest met het aankopen van allerlei benodigdheden. Een mand, een bench, een voerbak, een riem en allerlei speeltjes.


Toch is goede opvang en verzorging alleen niet voldoende voor uw pup. Leiding, duidelijkheid, consequentie en een beetje inzicht in hondengedrag is zeker zo belangrijk om een goede band met je pup op te bouwen.

Honden leren het meest als ze tussen de 2 en 5 maanden zijn. Daarom is het volgen van een puppycursus zo belangrijk omdat die je kan helpen een goede basis te leggen in deze periode. De puppycursus is dan ook bedoeld voor pups die nog geen 6 maanden zijn. Tijdens de puppycursus ligt de nadruk op opvoeden en het aanleren van de eerste beginselen van gehoorzaamheid. We trainen op een positieve manier. We proberen zoveel mogelijk gewenst gedrag te stimuleren en te belonen en ongewenst gedrag te voorkomen en te negeren.


Een hond die beloond wordt, leert sneller. Door de hond te belonen voor goed gedrag en het ongewenste gedrag te negeren zal de hond steeds meer op zoek gaan naar gedrag wat hem iets positiefs oplevert, namelijk de beloning. Hierbij is voer en een speeltje de grootste motivatie voor uw pup.

Tijdens de lessen proberen we u ook zoveel mogelijk inzicht te geven in hondentaal en hondengedrag en besteden we veel aandacht aan spelen en het socialiseren van de pup. Socialiseren is een proces waarin de pup moet leren omgaan met alle soorten dieren en mensen van verschillende leeftijden.


Een pup is het meest gevoelig voor nieuwe indrukken op een leeftijd van 4 tot 12 weken. De eerste socialisatiefase vindtplaats bij de fokker. Een goede fokker heeft de pup al kennis laten maken met andere honden, kinderen, huiselijke geluiden en buitengeluiden.


De tweede periode van socialiseren vind plaats bij de nieuwe eigenaar. Buiten omgang met andere mensen, kinderen en andere dieren, is het voor puppy’s ook belangrijk om kennis te maken met geuren, geluiden en alle gebeurtenissen van ons dagelijks leven. Ze moeten wennen aan alles wat zich in huis voordoet, bijvoorbeeld bezoek, de stofzuiger en het geluid van de telefoon, maar ook aan het alleen thuisblijven. Ook moeten zij wennen aan ervaringen buitenshuis, zoals het meerijden in de auto, wandelen in de stad of het bos en een bezoek brengen aan de dierenarts. Probeer iedere dag iets nieuws met de pup te ondernemen.


Tijdens de puppycursus leert een pup om sociale vaardigheden op te bouwen met zijn eigen soortgenoten om latere problemen met andere honden te voorkomen.


Daarnaast leren we de dagelijkse handelingen aan, zoals zitten, liggen (af), aangelijnd wandelen zonder trekken en het terugkomen bij de baas. Tijdens de les is er ook altijd ruimte om vragen te stellen.
Afhankelijk van de grootte van de groep wordt de les gegeven door een instructeur en een assistent-instructeur. De eerste les willen we dan ook het inentingsboekje of het titerrapport inzien.


De puppycursus bestaat uit 12 lessen van 45 minuten met daarna nog een afsluitende spelles. De cursus wordt tijdens de laatste les op een leuke en verrassende manier afgesloten. Na aanvang van de cursus is het nog mogelijk om tijdens de eerste drie weken in te stromen en verder mee te draaien. Daarna kunnen nieuwe pups niet meer met de les meedoen, maar de baasjes kunnen altijd komen luisteren en kijken. De pup mag dan ook af en toe tussen de andere pups doorlopen om zo de socialisering te bevorderen. Heb je nog vragen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Doorstroming


Vanuit de puppycursus kun je doorstromen naar de Gehoorzame Hond. Uitleg over deze cursus is hier na te lezen.